Furcsaságok Méhikóban 1.

Ezzel a bejegyzéssel útjára indítok egy rovatot. Ha valami – az otthonitól – nagyon eltérő dolgot hallok, látok, érzékelek, azt itt közzé teszem.

Szagok
Képzeljétek, az első dolog, ami szembe-, vagyis inkább orrba tűnt, hogy mindennek van egy furcsa szaga. Nem mondanám, hogy büdös, de az otthonitól eltérő. Már a Mexikói reptéren észrevettem, hogy a levegő is más szagú. Az ételek is más illatúak, mint otthon. Ebből következik, hogy az embereknek is más szaga van. Érdekes. Vajon 2 hónap múlva nekem is más szagom lesz? (nefüürgyéle’)

Ízek
Ha az ételek illatát említettem, akkor az ízére is kitérek. A legalapvetőbb dolognak, a víznek is más az íze. Ahogy a hátsó ízlelőbimbókhoz ér, kissé kesernyés utóízt érzek, nem kellemetlen, inkább csak furcsa.

Így van ez a reggelihez kapott narancslével is: szép narancssárga, de mintha grapefruit beütése lenne. Még a tojás is furcsa ízű. A mártásokkal vagy ahogy itt nevezik, salsa-kkal eleinte óvatos voltam, de ma reggel jól odamertem a rántottám mellé, mert annyira finom volt. Holnap reggel egy másik félét fogok megkóstolni. A munkatársaim azt mondják, hogy minél csípősebb, annál jobb, ugyanis a savas közegben elpusztulnak a baktériumok. (ja, meg a hasfalam is…) Sok tésztafélének a kukorica az alapja, kicsit olyan, mintha Cornflakes íze lenne, nekem sajnos annyira nem jön be, pedig biztosan nagyon ízletes annak, aki az ilyesmit szereti. Hétfőn ebédre costilla taco-t ettem, a környék legjobb taco-sánál. Állítólag annyira jó, hogy a környező városokból is idejárnak taco-t enni. Ezt egy másik munkatársamtól tudom, akinek a húga náluk dolgozott. Valóban nagyon finom volt, sorba kellett állnunk. Ha már itt tartunk, itt is érvényes az ökölszabály: Ahol sokan állnak sorba, ott egyél. Egy taco 10 Pesoba került (~170Ft). A zöldségek hatalmasak, de ez a dél-európai országokban is így van. A műkaják persze ugyanazok, mint otthon.
Erre a témára még biztosan visszatérek.

Közlekedés
No itt is van furcsaság bőven. Az természetesen alap, hogy egy kocsiban nem annyian ülnek, mint ahogy azt a mérnök Urak megálmodták. Itt még nincs vége.
Az oly gyakori pickupok platóján simán állva, vagy fekve utaznak. Van, hogy egyszerre 10-en. Sok jó ember kis helyen is elfér… Olyat is láttam, hogy két gázpalack, két ember kombó. Ütközésnél biztosan “pirosat” robban. Európai aggyal elég szürreális, hogy az autópályán előtted megy egy pickup tele emberrel a platóján. Egyik reggel valami rendőr-akciót mutattak a TV-ben. Még a rend őrei is platón viszik a megbilincselt gyanúsítottakat. Biztonsági öv?!, nahaggyámá’.

Hány mexikói fér el egy pickupon?

Indexelés? Feltűnt, hogy az úgy nincs. Sőt. Utánaolvastam egy amerikai utazó -Mike- honlapján, hogy nem is kell erőltetni, ugyanis az előzésnél kitett bal index azt jelenti, hogy tudatod a mögötted jövővel, hogy előzzön meg… Hoppá. Szóval pont ellenkezően működik. Biztosan tudjátok, hogy az USA-ban villogó piros (féklámpa) az index. Sok autót importálnak (na jó, bejut valahogy az országba), sok amerikai kamion közlekedik, úgyhogy egyiken piros, másikon sárga villog. Itt pattanna el az ér Mozaik utcai vizsgabiztos fejében. (Közlekedési felügyelet, Viktorunk óta Nemzeti Közlekedési Hatóság)

Sebességkorlátozás? Hehe. Táblák vannak. Kb. ennyi. Tegnap letolt egy kismotor, 95-tel mentem 90 helyett. Mondjuk megérdemeltem…

Kerékpáros az autópályán? Sí, Senor, Sí.

Útburkolati jelek? Ugyan már minek, pazarlod a festéket amigo.

Jelzőlámpa? Igen, már láttam, csak nem világított rajta semmi.

Üzemanyag? Hasonló mint otthon. Itt is van egy nemzeti olajtársaság, csak nem Zrt, hanem állami cég. Ők szabják meg az árakat, amit havonta egyszer az inflációval és némileg az olaj világpiaci árával korrigálnak. (Ugye mondtam, hogy olyan mint otthon). Azért van egy lényeges különbség. Pont fele annyiba kerül. A 87-es oktánszámú normál “Magna” ~10 Peso, a 91-es “Premium” kicsit több. A dieselt csak a teherautókba tankolják. Itt közös nyomócsöves, CDI, PD és mindenféle okos turbódízel motorokkal nem jutsz messzire (állítólag van olyan ember, aki már látott olyat, aki hallott róla, hogy néhány városi kúton van szuper alacsony kéntartalmú DUBA diesel is).
Kérdeztem a munkatársakat, hogy mennyit fogyaszt a verda? Hmm, tessék, mivan? Tudod, elmész x kilométert, aztán tankosz. Jaaa, igen. És? De mennyit mész el? Amíg ki nem fogy. Na jó, hagyjuk, feladom, nem érdekes…

Biztosítás? Kötelező? Te viccelsz Hombre? Kötelező biztosítás nincsen. Na jó azért nem ennyire vészes, sokan kötnek, de sok autónál egy 75%-os arány is sok biztosítatlan autóst eredményez. Ha valakit letékáz egy rozsdás gázpalack szállító pickup, akkor a bevett szokás az, hogy a vétkes otthagyja az autót, aztán a vétlen autó tulajdonosa meg így járt. Ezzel a vétkes megússza a büntetést (az autó feltehetően úgyis illegálisan közlekedett). Persze itt is van casco, de az horror.

8 hozzászólás “Furcsaságok Méhikóban 1.” bejegyzéshez

 1. HATALMAS ötlet volt elindítani ezt a blogot!!!!
  Minden nap többször is felnézek hogy van e új bejegyzés. Kicsit olyan, mintha ott lennének mi is ezáltal. Nem valószínű, hogy ebben az életben kis családunk eljut a Zóceánon túlra, úgyhogy én iszom soraid, CSAK ÍGY TOVÁBB!!!!!

 2. Te Bali! Matyika pont így szokott lenni a szagokkal a róka-pusztai táborban ….. aztán alaposan lefürdettük!
  Egy próbát megér, hajlamos az ember elhanyagolni magát, ha nincs Marcsi…ö akarom mondani kontroll!
  A vezetési stílust nem lesz nehéz megszokni, viszont annál nehezebb lesz itthon elfelejteni!
  Csatlakozom a Petihez, qva jó ez a blogozás, alig várom az új írásokat! …csak kevés időm marad a fészre 😀

 3. Csatlakozom az előttem szólókhoz. Én csak most kapcsolódtam az olvasókhoz de gyorsan bepótoltam a lemaradásom 🙂

  Egy tipp: Keress mehikói geoládákat 🙂 Hátha van aztán lehet vakítani a geocaching oldalakon 🙂

 4. Szia Balázs,

  Megnyugtatlak, neked már itthon is furcsa szagod volt, de nem akartuk mondani a fiúkkal. Azt gondoltuk már “rákészülsz” az útra…

  😀

  Norbi

 5. Egyébként lassan nálunk is az lesz a válasz a kérdésre, hogy “hogy mennyit fogyaszt a verda”, hogy nem tudom… Nem használom, mert drága a benzin.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.