TrueNAS GELI-vel titkosított tároló migrálása natív ZFS titkosított tárlolóra

Korábban említést tettem róla, hogy a FreeNAS rendszeremet 7 éve építettem. A költséghatékonyság jegyében három WD Green meghajtót vásároltam, melyek nem kifejezetten 0-24 üzemmódra lettek tervezve, legalábbis a vezérlő szoftverük nem erre, hanem a takarékos üzemre van optimalizálva. Egy kis bütyköléssel (WDIDLE3) lehet ezen segíteni. Egy meghajtó hosszabb vergődést követően nemrég produkált egy hibás szektort. A dolog nem ért váratlanul. A S.M.A.R.T. értékeket már több, mint egy éve folyamatosan figyelemmel kisértem, amióta a nullától különböző Raw_Read_Error_Rate és az első Current Pendig Sector megjelent. Nem hittem volna, hogy még ennyi ideig gyakorlatilag érzékelhető hiba nélkül működni fog a meghajtó.

A hibát a TrueNAS az időszakos karbantartás során (scrub) észlelte. A ZFS fájlrendszer ellenőrzése során az egyik meghajtó olvasási hibát jelentett, amely a kötetet azonnal “degraded” státuszba tette. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatások továbbra is elérhetőek maradnak, de a redundancia részlegesen vagy teljesen megszűnik, vagyis az adatok további hiba bekövetkezése esetében nem állíthatóak vissza. A meghajtót tehát sürgősen cserélni kell.

Ez a meghajtó sajnos már nem kapható, a Western Digitalról pedig az utóbbi időben elterjedt, hogy a költségoptimalizálás miatt a kisebb kapacitású meghajtóknál átállt SMR (Shingled Magnetic Recording) technológiára, amely bizonyos felhasználási területen hátrányosnak bizonyult. Még a willhaben-en is körülnéztem használt meghajtók (régebbi WD Red, WD Green) után, de a több évet használt darabok használt árát egyszerűen soknak találtam (70-80€, 7 éve 111€-t fizettem a 4TB WD Green meghajtóért!), így inkább az új meghajtó mellett döntöttem. Pontosabban meghajtók mellett, ugyanis arra jutottam, hogy a RAIDZ helyett, az egyszerűbb tükrözést fogom használni.

A RAIDZ nagyon jól teljesített, de sajnos körülményes a bővítése. Csak egyféle módon lehet meglévő kötetet bővíteni: Minden meghajtót egyenként nagyobb kapacitásúra kell cserélni, és a kötetet újraépíteni. Három 8 TB-os meghajtó pedig már nettó 16 TB kapacitást jelent. Ehhez ajánlott 16 GB memória, amely azt jelentette volna, hogy a szolgáltatások memóriaigénye miatt az egész szervert bővíteni kell. A köztes megoldást két 12TB os meghajtó jelentette, amely éppen “akciós” volt az Amazon-on. Ezek a meghajtók héliummal vannak töltve, amely kisebb belső súrlódást és halkabb, takarékosabb üzemet jelent. Mivel folyamatosan mennek, ez nem elhanyagolható szempont.

évredundanciameghajtóknettó kapacitásmeghajtó ára1 TB ára
2014RAIDZ3 x 4TB WD40EZRX8 TB111€41,63€
2021tükör2 x 12TB WD120EDAZ12 TB182,5€30,42€

Az új meghajtók megérkeztek, de mielőtt beépítésre kerülnek, át kell esniük egy alapos tesztelésen. Ehhez a WD saját diagnosztikai szoftverét használtam. Az új szoftver Dashboard névre hallgat, de sajnos nem tetszett. Nem tudtam egyszerre a két meghajtót tesztelni, ezért a régi szoftverrel, a Data Lifeguard Diagnostic for Windows-sal dolgoztam.

A futási idők ezeknél a meghajtóknál extrém hosszúak. A meghajtó teljes törlése 21 órát, a bővített tesztelés (extended test) további 21 órát jelentett. Érdekes, hogy bár azonos meghajtókról beszélünk, az egyiknél 1-1 órával tovább tartottak a műveletek. Ez azt jelenti, hogy a meghajtó 5%-kal lassabb. A meghajtók hibátlanok voltak.

Stratégia

Az egyértelmű volt számomra, hogy az adatokat át kell migrálnom, de hogy hogyan, annak utána kellett olvasnom. Az alapötlet az, hogy a snapshotokkal kell az adatokat a két kötet között másolni. Így minden, még a snapshotok maguk is könnyedén átvihetők az új kötetre. A feladat végeztével át kell nevezni a régi kötetet, majd az újat a régi nevére, és elvileg működik minden, ahogy korábban.

Van azonban egy kis apróság, ami bonyolítja a helyzetet: A TrueNAS az új, ZFS alapú titkosítást támogatja, a FreeNAS-ban használt GELI titkosítás már csak a visszafelé kompatibilitás miatt elérhető. Új köteteket ezzel a titkosítással már nem lehet létrehozni. A TrueNAS hivatalos dokumentációjában van egy kis információ erre vonatkozóan.

A migráció

Először offline-ba kapcsoltam a meghibásodott meghajtót, majd kiszereltem:

A helyére bekerült egy új meghajtó. A második meghajtót később adom a tükörhöz. Az újraindítás után a GELI-vel titkosított kötetet kinyitottam, de a szolgáltatásokat (NFS, SMB, Jails) nem indítottam el. Az új kötetet az új ZFS titkosítással hoztam létre:

A titkosítási kulcsot az Encryption Options alatt lecseréltem egy jelszóra. Reményeim szerint a dataset-ek ezt a titkosítást fogják örökölni.

Innentől a terminálban folytattam a munkát. Elsőként kellett egy rekurzív snapshot az egész kötetről:

root@truenas:~ # zfs snapshot -r vol0@clone_snapshot

A snapshotot átküldjük az új kötetre. Ehhez a zfs-send rekurzív (-R) kapcsolóval, a zfs-receive pedig felülírás (-F) kapcsolóval, illetve a cél köteten a forrás tömörítési tulajdonságának elhagyásával kerül futtatásra. Ne felejtsük el, hogy a cél dataset ezt a tulajdonságágát a cél kötettől fogja örökölni:

root@truenas:~ # zfs send -Rv vol0@clone_snapshot | zfs receive -x encryption -Fdvu vol0_new
total estimated size is 7.00T
cannot receive new filesystem stream: zfs receive -F cannot be used to destroy an encrypted filesystem or overwrite an unencrypted one with an encrypted one
warning: cannot send 'vol0@clone_snapshot': signal received

…aha, nem. Ez így sajnos nem működik. Néhány sikertelen próbálkozás után feladtam az egész kötet másolását, és dataset-enként próbáltam (a legkisebbel kezdtem):

root@truenas:~ # zfs send -Rv vol0/iocage@clone_snapshot | zfs receive -x encryption -Fdvu vol0_new

A snapshotok másolása elindult.

received 122G stream in 2062 seconds (60.8M/sec)

Folytattam a többivel is. A legnagyobb dataset másolását éjjelre hagytam. Másnapra minden dataset másolása lekészült.

Következet a csere. A “régi” kötetet le kell csatolni (export). Ezt a GUI-n keresztül csináltam. A TrueNAS figyelmeztetett, hogy a rendszer kötet át fog költözni egy másik elérhető pool-ra.

Azt hittem, hogy ez a művelet csupán néhány másodperc lesz, ehhez képest 40%-nál (Reconfiguring system dataset) megtorpant a folyamat. Eközben ps-sel figyeltem a folyamatot, és láttam, hogy az új pool helyett a boot eszközre költözik vissza a rendszer (rsync -az /var/db/system/ /tmp/system.new). Hmm. Végül aztán sikerrel zárult a folyamat.

Az új kötet lecsatolása eseménytelenül zajlott.

Következzen hát az új kötet régi néven (vol0) történő felcsatolása:

Ezen a ponton elvetettem a felcsatolást, ugyanis én vol0 néven szerettem volna felcsatolni a kötetet. Így megpróbáltam az alábbi parancsot:

root@truenas:~ # zpool import vol0_new vol0

A felcsatolt kötet sajnos nem látszott a GUI-ban, úgyhogy lecsatoltam, és a GUI-n keresztül csatoltam fel:

root@truenas:~ # zpool export vol0

A kötet átnevezése sikeres volt.

A kötetet kinyitottam, a jail menüpontra kattintva kiválasztottam a vol0-poolt. A jail-ek megjelentek.

A végére a rendszerkötet áthelyezése maradt:

Erre nem számítottam. A GELI titkosítás mellett ez megoldható volt??? Itt miért nem? Ráadásul a kötet titkosítását már nem tudom utólag módosítani. Ami még menne, hogy jelszó helyett kulcsra állok át, de a dataset-eket akkor sem tudom jelszóval védeni. Na itt még van mit javítani…

Tükör létrehozása

Az utolsó feladat a második meghajtó hozzáadása a pool-hoz. Ezt a pool status nézetben az extend menüpont kiválasztásával tehetjük meg.

A hozzáadás után rögtön megkezdődik a meghajtó tükrözése (resilver). Remélem, hogy a folyamat gyorsabb lesz, mit a kijelzett 2527 nap. 🙂

Ha nem tapasztalok rendellenességet, akkor a maradék két hibamentes 4 TB-os meghajtó törlés után offline biztonsági másolatként folytathatja pályafutását.

ZoneMinder újratelepítése TrueNAS 12 jail-ben

Az előző posztban az UniFi Controller telepítéséről, illetve frissítéséről volt szó. Lássuk hát a ZoneMinder frissítését.

Az alábbi dokumentáció elkészítéséhez segítségemre volt a közösségi plugin, illetve annak szkriptjei. Itt találjátok: https://github.com/freenas/iocage-plugin-zoneminder

A wiki szerint a mentés és visszaállítás egyrészt a fájlrendszer visszaállítását (események, konfiguráció), másrészt a MySQL adatbázis visszaállítását jelenti.

Ezen felül a webszerver (nginx) konfigurációját is érdemes elmenteni.

Kezdjük az adatbázissal. A munkát a jail-ben kezdem, a szolgáltatást leállítom:

root@truenas:/ # iocage console ZoneMinder
root@ZoneMinder:~ # service zoneminder stop

Mivel nem ismerem az adatbázist, ezért mindent exportálok:

root@ZoneMinder:~ # mysqldump --user=root --password --set-gtid-purged=OFF --add-drop-database --triggers --routines --events --databases zm > /tmp/dump.sql

A mentés a jail-ben van, ezért ki kell másolnunk valahova, ahol az új jail-ből hozzáférünk:

root@ZoneMinder:~ # exit
logout
root@truenas:/ # cd /mnt/vol0/iocage/jails/ZoneMinder/root/tmp/
root@truenas:/mnt/vol0/iocage/jails/ZoneMinder/root/tmp # cp dump.sql /mnt/vol0/dataset2/Backup/ZoneMinder/

Folytassuk a fájlrendszerrel, de hol található a konfiguráció?

root@truenas:/mnt/vol0/iocage/jails/ZoneMinder/root # find . -name zm.conf
./usr/local/etc/zm.conf

Várjunk csak, nem ez kell nekünk, hanem a zoneminder mappa alatti fájlok:

root@truenas:/mnt/vol0/iocage/jails/ZoneMinder/root # cd usr/local/etc
root@truenas:/mnt/vol0/iocage/jails/ZoneMinder/root/usr/local/etc # cat zm.conf
==========================================================================
#
ZoneMinder Base Configuration
#
==========================================================================
#
*** DO NOT EDIT THIS FILE ***
#
To make custom changes to the variables below, create a new configuration
file, with an extention of .conf, under the /usr/local/etc/zoneminder
folder, containing your desired modifications.
#

Akkor mentsük ki fájlokat a jail-ből az egyik dataset-re:

root@truenas:/mnt/vol0/iocage/jails/ZoneMinder/root # cd zoneminder
root@truenas:/mnt/vol0/iocage/jails/ZoneMinder/root/usr/local/etc/zoneminder # cp *.conf /mnt/vol0/dataset2/Backup/ZoneMinder/

Következnek az események. Az események könyvtára a 01-system-paths.conf fájlban ZM_DIR_EVENTS változóban található (/var/db/zoneminder/events). Én ezekkel most nem foglalkozom, de ugyanúgy menthetőek, mint a konfiguráció.

root@truenas:/mnt/vol0/iocage/jails/ZoneMinder/root/usr/local/etc/zoneminder # grep ZM_DIR_EVENTS < 01-system-paths.conf
ZM_DIR_EVENTS=/var/db/zoneminder/events

Végül a webszerver konfigurációjának mentését végezzük el:

root@truenas:/mnt/vol0/iocage/jails/ZoneMinder/root/usr/local/etc/nginx # cp nginx.conf /mnt/vol0/dataset2/Backup/ZoneMinder/
root@truenas:/mnt/vol0/iocage/jails/ZoneMinder/root/usr/local/etc/nginx # cp conf.d/zoneminder.conf /mnt/vol0/dataset2/Backup/ZoneMinder/

A TrueNAS felhasználói felületén keresztül a közösségi plugin-ek között elérhető a Zoneminder, viszont a plugin a 12.1-es verzióra épül, ezért nem így fogom telepíteni.

Helyette létrehozok egy új jail-t a felhasználói felületen, majd frissítem a csomagokat és telepítem a zoneminder-t.

root@truenas:~ # iocage console ZoneMinder
root@ZoneMinder:~ # pkg update && pkg upgrade
root@ZoneMinder:~ # pkg install zoneminder
root@ZoneMinder:~ # exit

A poszt írásakor az 1.34.9-es verzió volt elérhető. Telepítés után kapunk egy több oldalas leírást, hogy mit kell még telepítenünk, beállítanunk. Következzenek sorban a lépések:

1. ZoneMinder konfigurációs fájlok és adatbázis mentés visszaállítása:

root@truenas:/mnt/vol0/iocage/jails/ZoneMinder/root/usr/local/etc/zoneminder # cp /mnt/vol0/dataset2/Backup/ZoneMinder/*.conf .
root@truenas:/mnt/vol0/iocage/jails/ZoneMinder/root/tmp # cp /mnt/vol0/dataset2/Backup/ZoneMinder/dump.sql .

2. MySQL telepítés, adatbázis import

A kezdeti root jelszó a szolgáltatás indítása untán a /root/.mysql_secret fájlban található és illik rögtön megváltoztatni. Ezen felül létrehozunk egy felhasználót a ZoneMinder-nek zmuser néven. Ez a felhasználó szerepel az előző lépésben visszaállított konfigurációs fájlban:

root@truenas:~ # iocage console ZoneMinder
root@ZoneMinder:~ # pkg install mysql57-server

Initial password for first time use of MySQL is saved in $HOME/.mysql_secret
ie. when you want to use "mysql -u root -p" first you should see password
in /root/.mysql_secret

root@ZoneMinder:~ # sysrc mysql_enable="YES"
root@ZoneMinder:/ # service mysql-server start
root@ZoneMinder:/ # mysql --user=root --password
Enter password:

root@localhost [(none)]> ALTER USER 'root'@'localhost' IDENTIFIED BY '*****';
Query OK, 0 rows affected (0.02 sec)

root@localhost [(none)]> GRANT ALL PRIVILEGES ON zm.* TO 'dbadmin'@'localhost' IDENTIFIED BY '****';
Query OK, 0 rows affected, 1 warning (0.03 sec)

root@localhost [(none)]> FLUSH PRIVILEGES;
Query OK, 0 rows affected (0.02 sec)

root@localhost [(none)]> exit
Bye
root@ZoneMinder:/ # mysql --user=root --password < /tmp/dump.sql
Enter password:

3. nginx webszerver telepítése:

root@ZoneMinder:~ # pkg install nginx
root@ZoneMinder:~ # sysrc nginx_enable="YES"
root@ZoneMinder:~ # exit

nginx konfiguráció visszatöltése:

root@truenas:/mnt/vol0/iocage/jails/ZoneMinder/root/usr/local/etc/nginx # cp /mnt/vol0/dataset2/Backup/ZoneMinder/nginx.conf .
root@truenas:/mnt/vol0/iocage/jails/ZoneMinder/root/usr/local/etc/nginx # mkdir conf.d
root@truenas:/mnt/vol0/iocage/jails/ZoneMinder/root/usr/local/etc/nginx # cp /mnt/vol0/dataset2/Backup/ZoneMinder/zoneminder.conf conf.d/

ideiglenes SSL tanúsítvány generálása, ha van, akkor a tanúsítvány visszaállítása

root@truenas:~ # iocage console ZoneMinder
root@ZoneMinder:~ # # /usr/bin/openssl req -new -newkey rsa:2048 -days 366 -nodes -x509 -subj "/O=Temporary Certificate Please Replace/CN=*" -keyout /usr/local/etc/ssl/key.pem -out /usr/local/etc/ssl/cert.pem

szolgáltatás indítása

root@ZoneMinder:~ # service nginx start

4. cgi-wrapper telepítése, beállítása

root@ZoneMinder:~ # pkg install fcgiwrap
root@ZoneMinder:~ # sysrc fcgiwrap_enable="YES"
root@ZoneMinder:~ # sysrc fcgiwrap_user="www"
root@ZoneMinder:~ # sysrc fcgiwrap_socket_owner="www"
root@ZoneMinder:~ # sysrc fcgiwrap_flags="-c 4"

5. php beállítása

root@ZoneMinder:~ # touch /usr/local/etc/php-fpm.d/zoneminder.conf
root@ZoneMinder:~ # vi /usr/local/etc/php-fpm.d/zoneminder.conf

Az alábbi sorok bemásolása:
listen = /var/run/php-fpm.sock
listen.owner = www
listen.group = www
env[PATH] = /usr/local/bin:/usr/bin:/bin

root@ZoneMinder:~ # echo date.timezone = '"UTC"' > /usr/local/etc/php/overrides.ini
root@ZoneMinder:~ # sysrc php_fpm_enable="YES"
root@ZoneMinder:~ # service php-fpm start

6. Könyvtárak létrehozása

Az alábbi lépéseket utólag dokumentáltam, mivel ezekre hibakeresés során derült fény:

root@ZoneMinder:~ # mkdir /var/log/zm
root@ZoneMinder:~ # chown www:www /var/log/zm
root@ZoneMinder:~ # su -m www -c 'mkdir /var/db/zoneminder/events'
root@ZoneMinder:~ # su -m www -c 'mkdir /var/db/zoneminder/images'

7. ZoneMinder indítása

root@ZoneMinder:~ # sysrc zoneminder_enable="YES"
root@ZoneMinder:~ # service zoneminder start
root@ZoneMinder:~ # exit

Készen vagyunk.

Ráadás: Ideiglenes fájlrendszer (tmpfs)
A leírás szerint a ZoneMinder a kamerák felvételeinek utolsó néhány képkockáját megtartja, riasztás esetére. Ajánlott ezeket a felvételeket a memóriában tárolni, hogy a tárolókat kíméljük.
Az alábbi linken találtam egy jó leírást a beállításokról.

A felhasználói felületen a jail beállításaiban kapcsoljuk be az “allow_raw_sockets”-t és az “allow_mount”-ot és alatta válasszuk ki az “allow_mount_tmpfs”-t.
Adjuk hozzá az alább sort a jail fájlrendszer táblájához (fstab):

root@truenas:/mnt/vol0/iocage/jails/ZoneMinder # echo tmpfs /mnt/vol0/iocage/jails/ZoneMinder/root/tmp tmpfs rw,nosuid,noexec,mode=01777 0 0 >fstab

A tmpfs csak akkor csatolható a jail-ben, ha az enforce_statfs 2-nél kisebb értékre van beállítva, ezért állítsuk 1-re:

root@truenas:/mnt/vol0/iocage/jails/ZoneMinder # iocage set enforce_statfs=1 ZoneMinder
enforce_statfs: 2 -> 1

A jail-ben ellenőrizzük a fájlrendszert:

root@ZoneMinder:/ # mount
vol0/iocage/jails/ZoneMinder/root on / (zfs, local, nfsv4acls)
tmpfs on /tmp (tmpfs, local, noexec, nosuid)
devfs on /dev (devfs, local, multilabel)
fdescfs on /dev/fd (fdescfs)

A ZoneMinder így már üzemképes.

UniFi Controller újratelepítése TrueNAS 12 jail-ben

Hosszú évek óta használom az iXsystems FreeBSD alapú NAS rendszerét, a FreeNAS-t. Hat éve, 2014-ben azért választottam ezt a rendszert, mert azt gondoltam, hogy egy Linux alapú rendszerrel és egy saját építésű hardverrel egy megbízható, rugalmas, többcélú és időtálló megoldásra tehetek szert. Egyik fő szempont az adatok titkosításának lehetősége volt. A FreeBSD egy blokk-szintű titkosítást (GELI) is támogat, amely megfelelő hardver esetén (processzor AES-NI támogatással) teljesítményvesztés nélkül használható. Akkoriban rendszeradminisztrátorként dolgoztam és Netapp tárolók üzemeltetésével is foglalkoztam. Egy ilyen, nagyvállalatoknak szánt rendszer előtt sem kellett szégyenkeznie a FreeNAS-nak. Sok funkció elérhető volt ebben az ingyenes rendszerben is. Én a 9.2.1 verzióval kezdtem az ismerkedést. Eleinte voltak problémák az alaplapra integrált hálózati kártyával. Magamak kellett fordítanom egy működő drivert, amit jópár verzión át használtam. A hibát javították, a rendszer azóta is hiba nélkül üzemel.

2020 októbere óta elérhető a két termékvonal: FreeNAS és TrueNAS egyesítése során létrejött TrueNAS CORE változat. Gondoltam, ideje frissíteni az új szoftverre. A frissítés eseménytelen volt. A frissítés után minden működött. A klasszikus hálózati meghajtó (NAS) mellett két jail is fut a rendszeren. Az egyik az Ubiquiti hálózati eszközök vezérlője, a másik a ZoneMinder videórögzítő. Miközben a frissítés során a rendszer alapjául szolgáló FreeBSD már 12.2-RELEASE-p2-nél jár, mindkét jail FreeBSD 11.3-RELEASE-p14 verzión maradt.

A jail hivatalos frissítési módszere (iocage upgrade name -r release) sajnos nem működött.

Az UniFi Controller-ből már egy ideje elérhető a 6-os főverzió, a FreeBSD csomagkezelőben pedig csak az 5.14.23-as verzió volt elérhető. Szerencsémre valaki nemrégen portolta az UniFi Controller 6-os verzióját FreeBSD-re.

FreeBSD-n a bináris csomagok telepítése mellett (package vagy pkg) a forráskódból való telepítés az ún. FreeBSD Ports Collection segítségével történik.

Gondoltam létrehozok egy új jail-t, a controllert pedig forrásból telepítem. A controller beállításairól csináltam egy mentést, amit az új verzióban vissza fogok állítani.

Első lépésként a NAS felhasználói felületén keresztül létrehoztam egy új jail-t:

Ez után ssh-n keresztül bejelentkeztem a nas-ra és megnyitottam a jail-t:

root@truenas:~ # iocage console UniFi6
root@UniFi6:~ # portsnap fetch
root@UniFi6:~ # portsnap extract
root@UniFi6:~ # cd /usr/ports/net-mgmt/unifi6/ && make install clean BATCH=yes

Figyelem! A fordítás nálam nagyjából 8 órán keresztül futott és a jail ideiglenesen 16GB-ra “hízott”. A fordítás befejetztével a jail 4GB helyet foglalt. A fordítás után még engedélyeznem kellett a szolgáltatást, majd elindítani azt.

root@UniFi6:/usr/ports/net-mgmt/unifi6 # sysrc unifi_enable=YES
unifi_enable: -> YES
root@UniFi6:/usr/ports/net-mgmt/unifi6 # service unifi start
Starting unifi.

A controller web-es felületén ez a képernyő várt:

A mentésből való visszaállítást választottam, és feltöltöttem a mentést:

Az ujraindítást kézzel kellett elvégeznem, de a visszaállítás néhány apróságtól eltekintve sikeres volt. Az egyik vezeték nélküli hálózatot újra engedélyeznem kellett. Ennyi.

Az UniFi Controller-t és alatta a jail-t sikerült frissíteni. A következő feladat a ZoneMinder frissítése lesz. Az első próbálkozás (iocage upgrade) ott is sikertelenül zárult ezért a következő posztban arról a frissítésről lesz szó.

Szórakozás a 747-esen

Ígéretem szerint egy kis bemutató következik a tengerentúli járat szórakoztató rendszeréről (a.k.a. in-flight entertainment):

A rendszer két alkotóeleme az előttünk lévő üléssor fejtámlájába épített LCD képernyő és a karfából előbújó vezetékes távirányító. A rendszer a felszállás és leszállás közben a szabvány képeket vetíti, illetve elősegíti, hogy a legénység közleményeire odafigyeljünk. Egyébként interaktív üzemmódban működik, tehát mi mondhatjuk meg, hogy mit szeretnénk látni a saját kijelzőnkön. A főmenüben választhatunk, hogy videót, hírcsatornákat, tv sorozat epizódokat szeretnénk-e nézni vagy csak zene hallgatásra vágyunk. Az sem probléma, ha játszani szeretnénk, vagy nyelvet tanulni, esetleg információkat szerezni a légitársaságról vagy a szolgáltatásokról. Sőt, telefonálhatunk, SMS-t küldhetünk, ugyanis a távirányító oldalában egy hitelkártya olvasó is helyet kapott. A menüpontok között természetesen megtalálható a “kötelező” repülési információ is, ahol a követhetjük az utazás paramétereit: sebesség, távolság a céltól, magasság, külső hőmérséklet, pontos idő, stb.

Valamint a gép GPS által szolgáltatott pozícióját:

Én először láttam ezt a rendszert, így már azzal órákat el tudtam tölteni, hogy megismerjem annak szolgáltatásait. Belegondoltam, hogy ha a gépen lévő 415 ülőhely mindegyikéhez tartozik kijelző, akkor vajon milyen háttértár képes kiszolgálni az adott esetben 415 db különböző video jelfolyamot. A játékok persze nem PS vagy XBOX grafikával bírnak, de akkor is kell számítási teljesítmény is hozzá. Jól méretezték a rendszert, egyszer sem vettem észre akadást, vagy bármilyen rendellenességet. A tartalmat természetesen folyamatosan frissítik, még külön applikáció is van a KLM honlapján, hogy előre tudjuk, és tervezhessük a szórakozásunkat. Mindebben az a legjobb, hogy a turista osztály számára is elérhető.

Előttem egy kissrác ült, érdekes volt látni, hogy ugyan elő-elővillant az ipad, mégis a rendszerben felkínált egyszerűbb játékokkal játszott és az ottani videókat nézte. Valahogy nekem sem jutott eszembe elővenni a kütyüimet, tökéletesen lekötött ez a remek kis szórakoztató rendszer.

Ha nem működik a beágyazott video, akkor itt a link.

WordPress

Mexikói utazásom eseményeit szeretném megosztani ismerőseimmel, ezért kitaláltam, hogy a tájékoztatásnak e számomra még ismeretlen módját, a blogolást választom.

“Lusta” informatikusként azt gondoltam, hogy manapság egy blog elindítása igazán nem lehet nagy ügy. Egy korábbi munkahelyemen születésnapomra 10 perces homokórát kaptam, mert minden kérésre, feladatra azt válaszoltam, hogy “ok, 10 perc és megvan”. Persze az esetek nagy részében nem készültem el 10 perc alatt, de azóta legalább tisztában vagyok ezzel a szokásommal.

Tehát az időkeret rendelkezésemre állt, be kell röffenteni egy blogot 10 perc alatt. Mivel van saját domain, és a kihívástól sem akartam megfosztani magamat, természetesen saját blog kezelő rendszer telepítését tűztem ki célul. Google a legjobb barátom, így hát tanácsot kértem tőle a blog motor kiválasztásához. Jó barát lévén, azonnal jöttek a javaslatok. WordPress, Drupal, stb. Hmm.. Lássuk, mit tudnak. Nekem nem kell semmi extra, csak egy blog (ne feledjük az időkeretem adott). Ezek után nem fogtok csodálkozni, ha a WordPress nevű blog motor telepítési leírásában található “Famous 5 Minute Installation” marketing szövegre azonnal rácuppantam.

Uccu, essünk neki. Stopper indul.
– doksi olvasás
– telepítő letöltés
– néhány kattintás a CPanel-en (al domain, MySQL adatbázis)
– konfig fájl szerkesztés
– feltöltés a szolgáltatóhoz
– telepítés
Ez szinte hihetetlen, kész vagyok. Ez tényleg 5 perc volt. Nagyon profi a leírás, könnyen követhető, tapasztaltabbaknak egy pár soros, kezdőknek külön egy részletes leírás. 5-ös. Hát igen, van akinek 5 perc az tényleg 5 perc. Ez alkalommal jogos a marketing szöveg, nem vezetnek félre.

Köztudott, hogy nagy android mániás vagyok, úgyhogy mindjárt telepítettem a “gyári” szerkesztői alkalmazást is. Itt volt egy apró beállítási teendő, de utána csatlakozott is a blog-hoz az alkalmazás. És működik is. Az elkövetkező hetekben alaposan letesztelem majd.

A telepítés után persze el lehet veszni a beállításokban, részletekben. Majd idővel megtanulom, egyenlőre nem szempont.

Blog kipipálva, haladhatok tovább a készülődéssel.