tortas, “la recta”, servicio

Egy rövid lélegzetű bejegyzés három teljesen különböző témáról.

torta

A vér nem válik vízzé – szokták mondani. Megtaláltam a kedvenc mexikói ételemet, a torta-t. Még mielőtt kétségbe esnétek, hogy az édes szájáról méltán elhíresült Glück kolléga tortát eszik Mexikóban – igazi mexikói kaja helyett – gyorsan megnyugtatok mindenkit, hogy a torta-nak semmi köze az édes habos süteményhez. Az otthoni tortát valóban két pofára szoktam tömni, de az itteni is finom.
Mi is az a mexikói torta? A torta egy egyszerű gyorséttermi kaja – olyan szendvicsféleség. Grillezett zsemlébe tesznek húst, zöldséget, sajtot. Én a carnitas-t szeretem, ebbe sült disznóhús, sajt, avokádó kerül. Ízlés szerint rohadtul csípős vagy csak simán baromira csípős jalapeno-val szolgálják fel. Én az ilyen egyszerű dolgokat szeretem. Jól megsütve, ropogósan.


Ott a bizonyíték, hogy benyomtam a paprikát. Már nem tudom, hogy a rohadtul csípős vagy a baromira csípős volt. Ja, és sangriázunk közben. Lehet, hogy erről már írtam? Na, mindegy, a sangria itt nem tartalmaz alkoholt. Leegyszerűsítve nem más, mint vörös szőlőből készült Traubi.


A legjobb tortás Silao-ban a La lluvia de plata. Aki erre jár, az itt megtalálja: Google Street View link

“la recta”

A szó jelentése: az egyenesben. Nem sokat mond, ugye? Az itteni kollégáknak viszont annál többet. Történt ugyanis, hogy a keményen átdolgozott hét után a megfáradt dolgozók majd’ minden péntek délután összejöttek (nagy levegő!) a munkahelyhez közeli körforgalmat követő “kanyarban” lévő kocsmánál (kifúj). Az összejövetel célja egy pofa sör elfogyasztása, a munkahelyen történtek kibeszélése, lazítás, kikapcsolódás. Sajnos a “kanyarban” lévő kocsmáros vérszemet kapott, és egyre drágábban kezdte mérni a sört. Ugye itt is vad piacgazdaság dúl, úgyhogy 300 méterrel odébb, most jön a lényeg: “az egyenesben” vagyis “la recta” nyitott egy másik kocsma. Mivel az egyenesben egyébként is jobban lehet parkolni, a cég áthelyezte a pénteki meetingeket a “la recta”-ba. A munkahely nem nézi jó szemmel az efféle összejöveteleket, ezért valójában, amit itt írtam nem is létezik. A fényképek is az eredeti helyszín alapján felépített stúdióban, az eredeti szereplőkhöz megtévesztésig hasonló színészek részvételével készültek. A sörösüvegeknek látszó üvegekben természetesen bambi van. Ha már ott voltam, természetesen én sem ittam egy sört vezetés előtt.

servicio

A végére egy rövid. Autójavító műhely a téma. Mehetne a furcsaságok rovatba, de gondoltam gyorsan elmesélem itt. A szervizek és még a márkaszervizek is kültéri műhelyek. Egy kis bádogtető alatt vannak az emelők, aknák, szerszámos kocsik, olajos rongyok, olajos szerelők, egyszóval minden.
Eszembe jut az otthoni csempézett műhely, ahol éppen megjelenik a környezetvédelmi hatóság, hogy elszámoltassa a szervizvezetőt a veszélyes anyag tárolás nyilvántartásának hiányosságáról. Muhahahaha. Tisztelt hatóság, várjuk szeretettel Méhikóban!


A képen egyébként Miguel munkatársam látható, aki fékbetét cserére adta le az autóját. A megbeszélt időpontra érkeztünk, de a szerelők kényelmesen falatoztak az árnyékban (a fehér műanyag székekből látszik valami az autó alatt). Hova sietünk?? Előbb ebéd, aztán az ügyfél. Itt senki sem idegeskedik. Miguel is teljesen higgadtan fogadta, hogy még egy órát, másfelet várnia kell. Otthon már nyílott volna a bicska panaszkönyv, az USÁ-ban meg ilyenekért már perelnek. Nem jó úton haladunk…

Egy hozzászólás “tortas, “la recta”, servicio” bejegyzéshez

  1. Ezt a szendót le tudád írni pontosan??? Mert ahogy olvasom ilyen alapanyagok vannak itthon is…szívesen megkóstolnám mit eszel ott kint!
    Milyen zsemle, hogy van elkészítve a hús, hogy van szeletelve az avokadó, van e valami szósz benne….kicsit részletesebben! 🙂 KÖCCE!

    Azok a kollégáid??? 🙂 Igazi macho banda! Ismeretlenül meglátnám őket, biztos átmennék az út túloldalára! 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.