Furcsaságok Méhikóban 2.

Rendőrség

Mexikóban többféle rendőr van. Hogy mekkora bajban vagy, az attól függ, hogy melyik rendőr állított meg.
Én most azokról írok csak, akiket már láttam intézkedés közben.
Sorrendben a baj mértéke:

Policía Municipal
Ők a városi rendőrök. Hatáskörük nem terjed ki a város közigazgatási határain túlra, illetve a gyorsforgalmi utakra és az autópályákra sem.
Nyilván ha nagy vétségnek szemtanúi, akkor, ahogy mondani szokták „szolgálatba helyezik magukat”, de egyébként ők a város rendjére ügyelnek.

Polícia Federal
Ők az állami rendőrség. A városok határain túl ők az rend őrei, mégpedig elég kemény őrei. Ők nyomoznak és harcolnak a drogkereskedelem ellen is.
Fegyverzetük ennek megfelelően elég komoly. Egy „sima” rendőr is úgy néz ki, mint nálunk az elit kommandó.

Forrás: http://mexico.cnn.com/nacional/2011/08/01/la-policia-federal-detiene-al-supuesto-lider-del-cartel-de-acapulco


Forrás: http://puronarco.com/2010/11/decomisan-300-kg-de-coca-en-chiapas/

Policía Federal de Caminos
Az állami rendőrség kifejezetten autóutakra, autópályákra szakosodott „elfogó vadászai”.
Az autópálya rendőrségek V8-as Hemi blokkal szerelt 375 lovas példányok „jutottak”.

Forrás: http://soycolima.com/sistema/?p=2043

Tercera brigada de policía militar
Ők a legdurvábbak, már nem is rendőrök, hanem katonák. A harmadik napomon láttam egy állig felfegyverzett, az iraki háborúból ismert Hummer terepjárókkal védett menetoszlopot. Később megtudtam, hogy Irapuatoban van egy ilyen katonai kiképző központ, ezért gyakran látni őket.

Biztonsági őrök
A legelterjedtebb bank a Banamex, vagyis a mexikói OTP. Néhányszor volt alkalmam megfigyelni, ahogy a biztonsági őrök kivonulnak pénzt tölteni az ATM-be. A filmekből ismert agyonpáncélozott teherautóval érkeznek hárman, az egyik feltölti pénzzel az automatát, a másik figyeli, hogy minden rendben megy-e, a harmadik pedig egy csőre töltött puskával a kezében a környezetre figyel. Számomra elég meghökkentő látvány volt. Nem próbáltam lefényképezni őket.

Nextel

Egy dolog már az első pillanatban feltűnt. Sok mexikói valahogy a mobiltelefonjával CB-rádiózik. Csak azt látod, hogy a szájuk elé tartják a telefont, és beszélnek, vagy éppen az övcsipeszre akasztott mobilból hangosan, de rádióadás szerűen harsog a szöveg. Ennek utána jártam.
Van egy Nextel nevű mobil szolgáltató, aki a nálunk kevésbé ismert push-to-talk, vagy PoC szolgáltatást árulja, még hozzá nem kevés sikerrel. Nem tudom az arányokat, de az biztos, hogy nagyon sokan használják ezt a furcsa szolgáltatást. Ezekkel a főként Motorola gyártmányú mobilokkal a nálunk megszokott hagyományos – hívok valakit, kicsörög, ha az illető fogadja a hívást, akkor beszélünk – típusú telefonáláson kívül, a belebeszélős, ha meghallják úgy is jó típusú beszélgetést is lehet bonyolítani. Ebben az esetben nem az illető mobilszámát kell hívni, hanem van egy külön Nextel ID-t. Több véleményt is hallottam a rendszer használóitól. Egyik szerint így többet lehet beszélni ugyanannyi pénzért, hiszen amíg beszélsz, addig nyomod a gombot, addig fizetsz, ha a másik fél beszél, akkor ő fizet. Egy másik vélemény szerint azért jó, mert ellenkező esetben gyakran egymás szavába vágnának, a technológia viszont csak egyirányú kommunikációt tesz lehetővé, tehát nem tudsz a másik szavába vágni. Mindenesetre érdekesek ezek a spontán megszólaló mobilok.

Egy rövid bemutatót láthattok itt.

3 hozzászólás “Furcsaságok Méhikóban 2.” bejegyzéshez

  1. Az kemény! Nálunk most megint addig terjed a bűnüldözés, hogy megint az eü csomagot keresik. Cozma gyilkosainak jelentősen csökkentették az ítéletét… kiderült ugyanis, hogy nem egyszerre együtt akarták megölni, csak külön-külön egyszerre! Ez a magyar jogrend. Hát enyhítettek nekik, közben rendőr tanoncok állítanak meg úton útfélen, hogy van e eü csomagod, és érvényesek e a papírjaid, különben jön a nagy bünti. Jó nagy, merthogy bűnöző vagy!
    Kicsit (de csak kicsit) komolyabbnak tűnnek az ottani zsaruk 🙂 Mintha kisebb dolguk is nagyobb lenne a közembert baszogatni. Hogy van ez? Jóóóó persze ott gondolom a bűnözők is keményebbek….nem is kívánom idehaza azt a közbiztonságot…

    1. Jól látod. Innen nézve az eü. csomagért büntetni felfoghatatlan orbitális vadbaromságnak tűnik. Egyszerűen pazarlás az adófizetők pénzét ilyesmire elherdálni. Valljuk be, Magyarországon a rendőri állomány a pénzbeszedés egyik eszköze.
      Meséltem Pedronak a piros lámpás sztorimról. Itt 200-300 Peso a büntetés egy piros lámpáért. Kb. 5000 Ft, pedig a fizetések és az árak hasonlóak az otthonihoz.
      A rendes embereket itt hagyják élni, az adók elfogadhatóak. Az ÁFA 16%, könyvre, élelmiszerre, és gyógyszerre 0%.
      Itt a rendőrség a bűnözés ellen lép fel, nem a szabálysértők ellen. Nálunk fordítva van…
      És még valami. Ebben az országban a korrupció kormány szinten jelen van, a fekete munka jelentős, az adók, forgalmi adók alacsonyak, és mégis működik a rendszer. Elképzelni nem tudom, hogy mi Magyarok mi a fenét csinálunk ennyire rosszul.

      1. Hogy ezt kell megélnünk, hogy a filmekből lepukkant maffiaországok, és elmaradott(nak hitt) országok sokkal élhetőbbek már mint széphazánk. Lásd: Mexikó, Chile, Argentina, Brazilia, de Egyiptomról is olvasni jókat! Beszarás….vagyis siralmas. (ajánlom a határátkelő című blogot!! http://hataratkelo.postr.hu/)
        Engem konkrétan nem zavarna az ilyen rendőri jelenlét az utcákon itthon sem, ha ez azzal a megnyugtató érzéssel társulna, hogy nem fog egy tizenpár éves suttyó a mobilomért megkéselni a családom szeme láttára az utcán. Bizonyos helyeken olyan mértékű már a „mexikóibarna” bűnözés, hogy elkéne pár Policía Federal de Caminos őrs avatás.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.